Halk, partinin nesine oy veriyormuş!

   Bu araştırma halkımızn aslında çok bilinçsiz olduğunun ve gelişmelere duyarsız olduğunun bir göstergesi. Halk oy verirken, ne yaptı veya ne yapacak diye bakmıyormuş. Oyunu kişilere veriyormuş..

İŞTE O ARAŞTIRMA
Bu Pazar seçim olsa oyunu Ak Parti’ye vereceğini belirten yüzde 53,7’lik seçmenin “tercih” gerekçelerinin başında “İstikrar” geliyormuş. Daha çok ekonomi çevrelerinin dillendirdiği bu söylemin AK Parti seçmeninin yarıya yakın oranına tekabül etmesi dikkat çeken bir ayrıntı. AK Parti seçmeninde yüzde 20,6’lık kesimin “Lider” faktörünü ön planda tutması, oyunu partiye veya icraata değil Recep Tayyip Erdoğan’a verdiğini gözler önüne seriyor.

CHP’DE İDEOLOJİ FAKTÖRÜ
Oyunu CHP’ye vereceğini belirten yüzde 21,1’lik seçmenin “tercih” gerekçelerinin başında yüzde 62,2’yle “ideoloji” geliyor. Bu sonuç sol ve sosyal demokrat seçmenin, CHP’yle kopmaz bir şekilde bütünleştiği anlamına geliyor. CHP’yi “en güçlü muhalefet konumunda” gördükleri için oy veren/verecek yüzde 11,5’lik seçmenin, “daha güçlü bir muhalefet partisi”ne yönebileceği düşünebilir. Aynı yorum alternatifi olmadığı için CHP diyen yüzde 6,5’lik seçmen için de yapılabilir.

MHP MİLLİYETÇİLİK UNSURUYLA BÜTÜNLEŞİYOR
12 Haziran seçimleri öncesinde barajı aşıp aşamayacağı bir hayli tartışılan ve sandıktan aldığı 13’lük oyu son araştırmamızda yüzde 15,6’ya yükselttiği görülen MHP’nin seçmen profili “ideolojik” gerekçeyle partisine bağlanmış durumda. Bu sonuç milliyetçilik unsurlarıyla ön plana çıkan MHP’nin seçmeniyle bu anlayışıyla bütünleştiğini gözler önüne seriyor. “İktidara karşı denge olsun” diye MHP’ye oy veren/verecek seçmen ise yüzde 18,3 oranında. Bu öncelik CHP’de 5,1 iken MHP’de bu denli yüksek çıkması milliyetçi seçmenin AK Parti rahatsızlığını gözler önüne seriyor. Yüzde 4,6’lık kesimin “alternatifi yok” diye MHP’yi seçmesi de, söylemleri daha keskin bir milliyetçi kesimin var olduğu şeklinde yorumlanabilir.

BDP’DE KÜRT ETKENİ

Seçimlere bağımsız olarak girerek TBMM’de grup kuran BDP’lilerin Türkiye partisi olup olamayacağı zaman zaman tartışılıyor. Araştırmadan çıkan seçmen öncelikleri de BPD’nin tamamen Kürt politikasına angaje olmuş bir parti olduğunu gözler önüne seriyor. BDP seçmeninin “ideolojime uygun” kıstasını siyasi değil de daha çok etnik ideolojik olarak değerlendirmekte fayda var. “Kürtleri temsil ettiği” için BDP’yi tercih edenlerin yüzde 25,2’lerde olması da bunun net bir göstergesi. “Alternatifi yok” diye BDP’ye oy veren/verecek seçmen ise yüzde 4,6 oranında.

Daha çok “Türk” ve “Kürt” milliyetçiliği üzerinden siyaset yapan MHP ile BDP seçmenlerinin tercih öncelklerinin AK Parti ve CHP’den daha farklı ve az olması da bu partilerin tüm seçmene hitap etmediği anlamına da geliyor.

Yorum bırakın